10 MCQs on Orthopedics (Part-IX)

In this article, we will solve 10 MCQs on Orthopedics (Part-IX). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. Treatment of solitary bone cyst is:

A. Curretage

B. Excision

C. Curretage and bone grafting

D. Irradiation

Q2. The 1st Sign of TB is:

A. Narrowing of intervertebral space

B. Rarefaction of vertebral bodies

C. Destruction of laminae

D. Fusion of spinous processes

Q3. The following are radiological signs of Paget’s disease of bone except:

A. “Cotton wool” appearance

B. “Picture Window Frame” appearance

C. “Hair-on-end” appearance

D. “Blade of grass” appearance

Q4. Following are features of Paget’s disease except:

A. Deformity of bones

B. Secondary osteosarcoma

C. Lowered serum alkaline phosphatase

D. Increased urinary excretion of hydroxyl-proline

Q5. Commonest organism causing osteomyelitis in children under 3 years is:

A. Hemophilus

B. Staphylococcal

C. Streptococcal

D. Salmonella

Q6. Commonest site for acute osteomyelitis in infants is:

A. Hip joint

B. Tibia

C. Femur

D. Radius

Q7. Sun ray appearance is seen in:

A. Osteogenic sarcoma

B. Ewing’s sarcoma

C. Multiple myeloma

D. Osteoclastoma

Q8. Tumor arising from diaphysis:

A. Osteogenic sarcoma

B. Ewing’s sarcoma

C. Osteoclastoma

D. Osteochondroma

Q9. Tumor most sensitive to radiotherapy is:

A. Osteogenic sarcoma

B. Ewing’s sarcoma

C. Chondrosarcoma

D. Osteoclastoma

Q10. Most radiosensitive bone tumor is:

A. Chondrosarcoma

B. Osteoclastoma

C. Ewing’s sarcoma

D. Osteosarcoma

Answers: 1 (C), 2 (B), 3 (C), 4 (C), 5 (B), 6 (B), 7 (A), 8 (B), 9 (B), 10 (C).

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.