Definition of March Fracture

March Fracture

In this article, we will discuss the Definition of March Fracture. So, let’s get started.

It is defined as the fracture of distal 1/3rd of one of the metatarsals (commonly occurring in the second and third metatarsal) as a result of recurrent stress injury. It is more common in soldiers, hikers and individuals who perform long standing work. Symptoms include sharp pain in the foot as soon as the individual takes off his/her shoes and there is associated local edema on the dorsal aspect of the affected foot. March fracture is one of the common cause of foot pain, especially after sudden increase in activities.

Treatment includes reduction/restriction of movements for 6-12 weeks. Wooden-soled shoes or cast as supportive orthosis and conservative pain management (rest, pain killers, hot/cold compression packs).

Advertisements
Advertisements

10 MCQs on Orthopedics (Part-IX)

In this article, we will solve 10 MCQs on Orthopedics (Part-IX). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. Treatment of solitary bone cyst is:

A. Curretage

B. Excision

C. Curretage and bone grafting

D. Irradiation

Q2. The 1st Sign of TB is:

A. Narrowing of intervertebral space

B. Rarefaction of vertebral bodies

C. Destruction of laminae

D. Fusion of spinous processes

Q3. The following are radiological signs of Paget’s disease of bone except:

A. “Cotton wool” appearance

B. “Picture Window Frame” appearance

C. “Hair-on-end” appearance

D. “Blade of grass” appearance

Q4. Following are features of Paget’s disease except:

A. Deformity of bones

B. Secondary osteosarcoma

C. Lowered serum alkaline phosphatase

D. Increased urinary excretion of hydroxyl-proline

Q5. Commonest organism causing osteomyelitis in children under 3 years is:

A. Hemophilus

B. Staphylococcal

C. Streptococcal

D. Salmonella

Q6. Commonest site for acute osteomyelitis in infants is:

A. Hip joint

B. Tibia

C. Femur

D. Radius

Q7. Sun ray appearance is seen in:

A. Osteogenic sarcoma

B. Ewing’s sarcoma

C. Multiple myeloma

D. Osteoclastoma

Q8. Tumor arising from diaphysis:

A. Osteogenic sarcoma

B. Ewing’s sarcoma

C. Osteoclastoma

D. Osteochondroma

Q9. Tumor most sensitive to radiotherapy is:

A. Osteogenic sarcoma

B. Ewing’s sarcoma

C. Chondrosarcoma

D. Osteoclastoma

Q10. Most radiosensitive bone tumor is:

A. Chondrosarcoma

B. Osteoclastoma

C. Ewing’s sarcoma

D. Osteosarcoma

Answers: 1 (C), 2 (B), 3 (C), 4 (C), 5 (B), 6 (B), 7 (A), 8 (B), 9 (B), 10 (C).

10 MCQs on Orthopedics (Part-VIII)

In this article, we will solve 10 MCQs on Orthopedics (Part-VIII). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. Macewen’s osteotomy is performed in case of:

A. Coxa vara

B. Tibia vara

C. Genu valgum

D. Tom smith disease

Q2. CTEV should be treated at the age of:

A. 10-12 years

B. From the date of birth

C. 2-3 years

D. After epiphyseal fusion

Q3. Syme’s amputation is contraindicated in:

A. Malignancy of big toe

B. Diabetic foot

C. Madhura mycosis foot

D. Crush injury

Q4. Earliest sign of Volkmann’s ischemic contracture is:

A. Pain during passive extension

B. Pulselessness

C. Necrosis of muscle

D. Loss of adduction

Q5. Treatment of chronic cases of club foot is:

A. Triple arthrodesis

B. Dorsomedial release

C. Amputation

D. None

Q6. Treatment for CTEV should start at the age of:

A. 2 weeks

B. 1 month

C. Soon after birth

D. 9 months

Q7. The “Card Test” tests the function of:

A. Median nerve

B. Ulnar nerve

C. Axillary nerve

D. Radial nerve

Q8. Triple deformity of knee is seen in:

A. Polio

B. Tuberculosis

C. Villonodular synovitis

D. Rheumatoid arthritis

Q9. Causes of painful limb are all except:

A. Perthe’s disease

B. Congenital coxa vara

C. Slipped femoral epiphysis

D. TB hip

Q10. The complication not common in colle’s fracture is:

A. Malunion

B. Nonunion

C. Sudeck’s atrophy

D. Stiffness of wrist

Answers: 1 (C), 2 (B), 3 (B), 4 (A), 5 (A), 6 (C), 7 (B), 8 (A), 9 (B), 10 (B).

Rolando Fracture

In this article, we will discuss the Rolando Fracture. So, let’s get started.

Rolando Fracture

It is a three part or comminuted intra-articular fracture through the base of first metacarpal bone. It was described by Silvio Ronaldo in the year 1910. The fracture consists of three distinct fragments; typically T- or Y- shaped. The volar fragment remains attached to the carpometacarpal joint, while the main dorsal fragment subluxes or dislocates dorsally and radially due to the unopposed pull of the abductor pollicis longus muscle.

Mechanism of Injury

It is usually an axial blow to a partially flexed metacarpal, such as a fistfight.

Treatment

Treatment includes reduction with tension band wiring technique (it is a technique in which fracture fragments are transfixed by Kirschner wire) accompanied by external fixation.

10 MCQs on Orthopedics (Part-VII)

In this article, we will solve 10 MCQs on Orthopedics (Part-VII). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. Gallow’s traction is given for fracture of:

A. Femur

B. Tibia

C. Humerus

D. Spine

Q2. Who is acclaimed world wide for total joint replacement?

A. Paul Brand

B. John Charnley

C. Paul Harrington

D. Huckstep

Q3. Ossification in fetus starts in:

A. 1 week of intrauterine life

B. 3rd week of intrauterine life

C. 5th week of intrauterine life

D. 5th month of intrauterine life

Q4. In psoriatic arthroplasty the characteristic joint involved is:

A. Proximal interphalangeal joint

B. Distal interphalangeal joint

C. Metacarpophalangeal joint

D. Wrist joint

Q5. Aseptic loosening in cemented total hip replacement, occurs as a result of hypersensitivity response to:

A. Titanium debris

B. High density polythene debris

C. N N- Dimethytryptamine (DMT)

D. Free radicals

Q6. Slipped femoral epiphysis is commonly seen in the:

A. 1st decade

B. 2nd decade

C. 3rd decade

D. 4th decade

Q7. A therapist reviews the surgical report of a patient that sustained extensive burns in a fire. The report indicates that at the time of primary excision cadaver skin was utilised to close the wound. This type of graft is termed as/an:

A. Allograft

B. Autograft

C. Heterograft

D. Xenograft

Q8. Rocker bottom foot results from:

A. Congenital vertical talus

B. Poliomyelitis

C. Club foot over correction

D. Both A and C

Q9. Coxa vara is found in:

A. Perthe’s disease

B. Tuberculosis

C. Rickets

D. Rheumatoid arthritis

Q10. A patient presented with claw hand, after supracondylar fracture was reduced and plaster applied. The diagnosis is:

A. Median nerve injury

B. Volkmann’s ischemic contracture

C. Ulnar nerve injury

D. Dupuytren’s contracture

E. Both B and C

Answers: 1 (A), 2 (B), 3 (C), 4 (B), 5 (C), 6 (B), 7 (A), 8 (D), 9 (A), 10 (E).