Advertisements
Advertisements

10 MCQs on Orthopedics (Part-VI)

In this article, we will solve 10 MCQs on Orthopedics (Part-VI). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. Commonest degenerative joint disease is:

A. Gout

B. Osteoporosis

C. Rheumatoid arthritis

D. Psoriatic arthritis

Q2. Osteoarthritis does not affect:

A. Knee joint

B. Hip joint

C. Interphalangeal joint

D. Metacarpophalangeal joint

E. Shoulder joint

Q3. Treatment of osteoarthritis include all except:

A. Graded muscle exercises

B. Replacement of articular surfaces

C. Correction of deformities

D. Increase the weight bearing by the affected joint

E. Rest to the joint in acute phase

Q4. Avascular necrosis of head of femur can occur in:

A. Sickle cell anemia

B. Caison’s disease

C. Intracapsular fracture neck of femur.

D. Trochanteric fracture

Q5. March fracture is:

A. Stress fracture of neck of second metatarsal

B. Stress fracture of neck of talus

C. Compression fracture of calcaneum

D. Fracture lower end of fibula

Q6. Commonest complication of extra capsular fracture of neck of femur is:

A. Non-union

B. Ischemic necrosis

C. Malunion

D. Pulmonary complications

Q7. The best radiological view for fracture scaphoid is:

A. AP

B. PA

C. Lateral

D. Oblique

Q8. Commonest fracture in childhood is:

A. Femur

B. Distal humerus

C. Clavicle

D. Radius

Q9. Fracture femur in infants is best treated by:

A. Open reduction

B. Closed reduction

C. IM nailing

D. Gallows splinting

Q10. Treatment of fracture patella in 24-year-old young male is:

A. Patellectomy if undisplaced

B. No treatment required

C. Internal fixation if comminuted fracture

D. POP cast in full extension

Answers: 1. (D), 2. (D), 3. (D), 4. (C), 5. (A), 6. (C), 7. (D), 8. (C), 9. (D), 10. (D).

Advertisements
Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: