10 MCQs on Orthopedics (Part-V)

In this article, we will solve 10 MCQs on Orthopedics (Part-V). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. A patient status post motor vehicle accident is treated using skeletal traction. What bone when fractured is often associated with this type of traction?

A. Femur

B. Humerus

C. Tibia

D. Fibula

Q2. A therapist examines a patient with bicipital tendonitis. Which clinical finding would you not expect the therapist to identify when examining the patient?

A. Isometric resistance to the biceps brachii increases subjective pain levels

B. Referred pain in the C7-C8 dermatome

C. A painful arc is noted with active range of motion of the involved shoulder

D. Tenderness to palpation over the bicipital tendon

Q3. Patella tracking dysfunction is a common problem in orthopedics. Dynamic factors for patella tracking dysfunction include:

A. Increase in the angulation between the quadriceps muscle and patella tendon.

B. A lateral femoral condyle that is not sufficiently prominent anteriorly.

C. Vastus medialis oblique muscle insufficiency

D. Shallow trochlear groove

Q4. A therapist instructs a patient in residual limb wrapping. Which bandage would be the most appropriate to utilise for a patient with a transfemoral amputation?

A. Two inch

B. Four inch

C. Six inch

D. Eight inch

Q5. A therapist provides preoperative training for a patient scheduled for thoracic surgery. Which activity would be most appropriate to deep vein thrombosis post surgery?

A. Deep breathing

B. Incentive spirometry

C. Coughing

D. Ankle pumps

Q6. A patient rehabilitating from cardiac surgery is monitored using an arterial line. The primary purpose of an arterial line is to:

A. Measure arterial pressure

B. Measure heart rate and oxygen saturation of the blood

C. Measure pulmonary artery pressure

D. Measure blood pressure

Q7. A therapist alerts a nurse to skin breakdown on a patient’s right heel. Which position would leave the patient most susceptible to additional tissue damage?

A. Right side lying

B. Left side lying

C. Prone

D. Supine

Q8. Based on the ‘rule of nines’, an adult who has burns on the anterior right arm, the anterior of the thorax, and the genital region would be classified as having burns over ___ percent of body?

A. 19

B. 2.5

C. 23.5

D. 28

Q9. A patient status post radical mastectomy secondary to breast cancer is referred to physical therapy. Typical intervention includes all of the following except:

A. Monitoring postoperative circumferential measurements

B. Passive and active assistive range of motion

C. Elevation and positioning of the upper extremity

D. Providing pain medication

Q10. A 36-year-old female is limited to 30 degrees of lateral rotation at the right shoulder. Which shoulder mobilisation technique would be the most beneficial to increase lateral rotation?

A. Anterior glide of the humeral head

B. Posterior glide of the humeral head

C. Inferior glide of the humeral head

D. Superior glide of the humeral head.

Answers: 1. (A), 2. (B), 3. (C), 4. (C), 5. (D), 6. (D), 7. (D), 8. (C), 9. (D), 10. (A).

Advertisements
Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.