10 MCQs on Orthopedics (Part-II)

In this article, we will solve 10 MCQs on Orthopedics (Part-II). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. In talipes equinovarus foot is in:

A. Plantarflexion and eversion

B. Dorsiflexion and eversion

C. Plantarflexion and inversion

D. Dorsiflexion and inversion

Q2. Which of the following is true for carpal compression syndrome:

A. Ulnar compression at wrist

B. Ulnar compression at elbow

C. Median compression at wrist

D. Median compression at elbow

Q3. An old epileptic patient presented with a complaint of pain in both temporal regions and inability to close her mouth an after episode of fit. The patient had similar problem 3 times in the past, which of the following would be confirmatory for definite diagnosis:

A. History

B. Blood and urine examination

C. X-ray and CT scan

D. Ultrasound

Q4. Which of the following tendon is most commonly ruptured in rheumatoid disease:

A. Abductor pollicis longus

B. Extensor pollicis brevis

C. Extensor pollicis longus

D. Extensor indices

Q5. In the evaluation of an infant, Barlow’s provocative test result is positive. This is an indication of:

A. Hip instability

B. Knee instability

C. Shoulder instability

D. Wrist instability

Q6. Erb’s palsy is due to injury of:

A. Head involving premotor area

B. Pelvis involving lumbosacral plexus

C. Thorax involving diaphragm

D. Upper roots of brachial plexus involving C5,6

Q7. The following topical antibiotic agent is used in treatment of burn wounds:

A. Potassium permanganate

B. Betnovate

C. Silver sulfadiazine

D. Acetylsalcylate

Q8. A man slipped while walking developed swelling immediately in the knee joint. Structure most probably injured is:

A. Anterior cruciate ligament

B. Medial meniscus

C. Lateral meniscus

D. Collateral ligaments

Q9. The position of lower limb in osteoarthritis is:

A. Flexion adduction internal rotation

B. Extension adduction external rotation

C. Flexion abduction external rotation

D. Flexion adduction internal rotation

Q10. Ganglion is most commonly seen over:

A. Dorsal aspect of wrist

B. Volar aspect of wrist

C. Over forehead

D. Dorsum of tongue

Answers: 1 (C), 2 (C), 3 (C), 4 (D), 5 (A), 6 (D), 7 (C), 8 (A), 9 (C), 10 (A).

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.