10 MCQs on Orthopedics (Part-I)

In this article, we will solve 10 MCQs on Orthopedics (For Medical PG entrance exams). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. SOMI brace is:

A. Sterno-occipital mandibular immobilzation

B. Scapulo-occipital manubrium immobilzation

C. Supraobturator muscle immobilzation

D. Scapulo-occipital manipulation instrument

Q2. The primary area of the residual limb used for weight bearing in a transtibial prosthesis is the:

A. Patella tendon

B. Distal end of the residual limb

C. Lateral tibial condyle

D. Fibular head

Q3. Cock-up splint is used in the management of:

A. Ulnar nerve palsy

B. Brachial plexus palsy

C. Radial nerve palsy

D. Combined ulnar and median nerve palsy

Q4. Von Rosen splint is used in:

A. CTEV

B. CDH

C. Fracture shaft of femur

D. Fracture tibia

Q5. Milwaukee brace is used in:

A. Scoliosis

B. Fracture skull

C. Fracture tibia

D. CTEV

Q6. Putti platt surgical procedure to repair recurrent dislocation involves:

A. Shortening of scapularis muscle

B. Shortening of infraspinatus muscle

C. Shortening of supraspinatus muscle

D. Wedge osteotomy of humerus

Q7. People having following tissue types are more prone to have rheumatoid arthritis:

A. HLA-B34

B. HLA-DR4

C. HLA-B27

D. HLA-D27

Q8. Bilateral symmetrical pseudo fractures are seen most commonly in:

A. Multiple myeloma

B. Fibrous dysplasia

C. Osteomalacia

D. Paget’s disease

Q9. The fascia which is generally not involved in Dupuytren’s contracture is:

A. Cleland’s ligament

B. Greyson’s ligament

C. Spiral band

D. All of the above

Q10. The etiology of periarthritis of shoulder is:

A. Degenerative cartilage in glenoid cavity

B. Infection of shoulder joint

C. Fracture of surgical neck of humerus

D. Idiopathic

Answers: 1 (A), 2 (A), 3 (C), 4 (B), 5 (A), 6 (A), 7 (B), 8 (C), 9 (D), 10 (D).

Advertisements

One thought on “10 MCQs on Orthopedics (Part-I)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.