Advertisements
Advertisements

10 MCQs on Orthopedics (Part-I)

In this article, we will solve 10 MCQs on Orthopedics (For Medical PG entrance exams). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. SOMI brace is:

A. Sterno-occipital mandibular immobilzation

B. Scapulo-occipital manubrium immobilzation

C. Supraobturator muscle immobilzation

D. Scapulo-occipital manipulation instrument

Q2. The primary area of the residual limb used for weight bearing in a transtibial prosthesis is the:

A. Patella tendon

B. Distal end of the residual limb

C. Lateral tibial condyle

D. Fibular head

Q3. Cock-up splint is used in the management of:

A. Ulnar nerve palsy

B. Brachial plexus palsy

C. Radial nerve palsy

D. Combined ulnar and median nerve palsy

Q4. Von Rosen splint is used in:

A. CTEV

B. CDH

C. Fracture shaft of femur

D. Fracture tibia

Q5. Milwaukee brace is used in:

A. Scoliosis

B. Fracture skull

C. Fracture tibia

D. CTEV

Q6. Putti platt surgical procedure to repair recurrent dislocation involves:

A. Shortening of scapularis muscle

B. Shortening of infraspinatus muscle

C. Shortening of supraspinatus muscle

D. Wedge osteotomy of humerus

Q7. People having following tissue types are more prone to have rheumatoid arthritis:

A. HLA-B34

B. HLA-DR4

C. HLA-B27

D. HLA-D27

Q8. Bilateral symmetrical pseudo fractures are seen most commonly in:

A. Multiple myeloma

B. Fibrous dysplasia

C. Osteomalacia

D. Paget’s disease

Q9. The fascia which is generally not involved in Dupuytren’s contracture is:

A. Cleland’s ligament

B. Greyson’s ligament

C. Spiral band

D. All of the above

Q10. The etiology of periarthritis of shoulder is:

A. Degenerative cartilage in glenoid cavity

B. Infection of shoulder joint

C. Fracture of surgical neck of humerus

D. Idiopathic

Answers: 1 (A), 2 (A), 3 (C), 4 (B), 5 (A), 6 (A), 7 (B), 8 (C), 9 (D), 10 (D).

Advertisements
Advertisements

NEET-UG 2019

For all the medical aspirants NEET-UG 2019 will be conducted on 5th May 2019.

Date of Registration- 01-30 Nov 2018

Date of Admit Card- 15 Apr 2019

Date of Exam- 05 May 2019

Latest Update
NEET Merit list will now be used to allot 15% All Indian Quota seats in Veterinary colleges for UG course BVSc&AH.

Expected Rank and Marks

As per statistics available candidates scoring 610+ marks is expected to rank in top 100, 550+ marks candidates is expected to be ranked in top 1000, 480+ marks candidates is expected to be ranked in top 10000. In total 216 government medical colleges there are 30,455 seats available and based on this analysis, candidates scoring 415+ marks are expected to be ranked in top 30000.

Apart from this minimum qualifying marks out of 720 is 360 for General, 288 for SC/ST/OBC and 324 for PH.

Recommended Books

Target NEET UG 2019 (2012-18 Solved Papers + 10 Mock Papers)

Buy Link- https://amzn.to/2TrE69S

ERRORLESS BIOLOGY NEET & AIIMS (Set of 2 Volumes), NTA 2019

Buy Link- https://amzn.to/2BfEUYb

Universal Self Scorer Errorless Chemistry for NEET & AIIMS (Set of 2 Volume) 2019 Edition by Universal Books

Buy Link- https://amzn.to/2R081Va

Errorless Physics for Neet/AIIMS Based on Examination by NTA (Set of 2 Volume) 2019 Edition by Universal Book Self Score

Buy Link- https://amzn.to/2DMsPwj

Crack NEET 2019 Physics/Chemistry/Biology (Set of 3 Books)

Buy Link- https://amzn.to/2QTKRQ8

Guys, i’ll be posting more NEET updates. Stay Connected and Follow my blog for more medical updates.

%d bloggers like this: