10 MCQs on Orthopedics (Part-VII)

In this article, we will solve 10 MCQs on Orthopedics (Part-VII). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. Gallow’s traction is given for fracture of:

A. Femur

B. Tibia

C. Humerus

D. Spine

Q2. Who is acclaimed world wide for total joint replacement?

A. Paul Brand

B. John Charnley

C. Paul Harrington

D. Huckstep

Q3. Ossification in fetus starts in:

A. 1 week of intrauterine life

B. 3rd week of intrauterine life

C. 5th week of intrauterine life

D. 5th month of intrauterine life

Q4. In psoriatic arthroplasty the characteristic joint involved is:

A. Proximal interphalangeal joint

B. Distal interphalangeal joint

C. Metacarpophalangeal joint

D. Wrist joint

Q5. Aseptic loosening in cemented total hip replacement, occurs as a result of hypersensitivity response to:

A. Titanium debris

B. High density polythene debris

C. N N- Dimethytryptamine (DMT)

D. Free radicals

Q6. Slipped femoral epiphysis is commonly seen in the:

A. 1st decade

B. 2nd decade

C. 3rd decade

D. 4th decade

Q7. A therapist reviews the surgical report of a patient that sustained extensive burns in a fire. The report indicates that at the time of primary excision cadaver skin was utilised to close the wound. This type of graft is termed as/an:

A. Allograft

B. Autograft

C. Heterograft

D. Xenograft

Q8. Rocker bottom foot results from:

A. Congenital vertical talus

B. Poliomyelitis

C. Club foot over correction

D. Both A and C

Q9. Coxa vara is found in:

A. Perthe’s disease

B. Tuberculosis

C. Rickets

D. Rheumatoid arthritis

Q10. A patient presented with claw hand, after supracondylar fracture was reduced and plaster applied. The diagnosis is:

A. Median nerve injury

B. Volkmann’s ischemic contracture

C. Ulnar nerve injury

D. Dupuytren’s contracture

E. Both B and C

Answers: 1 (A), 2 (B), 3 (C), 4 (B), 5 (C), 6 (B), 7 (A), 8 (D), 9 (A), 10 (E).

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.