10 MCQs on Orthopedics (Part-IV)

In this article, we will solve 10 MCQs on Orthopedics (Part-IV). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. Most common nerve damage in shoulder dislocation:

A. Radial nerve

B. Axillary nerve

C. Ulnar nerve

D. Median nerve

Q2. In congenital dislocation of knee deformity seen is:

A. Varus

B. Valgus

C. Flexion

D. Extension

Q3. Earliest visible change in osteoarthritis is:

A. Loss of water

B. Fibrillation

C. Decreased collagen content

D. Decreased hyaluronic acid level

Q4. The most common organism causing hematogenous osteomyelitis in children is:

A. E.coli

B. Tubercle bacillus

C. Salmonella

D. Staphylococcus

Q5. Multiple hereditary osteochondromatosis presents all of the following problems except:

A. Bony swelling over body

B. Joint deformities

C. Leg length discrepancy

D. Anemia and toxemia

Q6. Paraplegia in tuberculosis is most common in which region of the spine?

A. Cervical spine

B. Dorsal spine

C. Lumbar spine

D. Sacral spine

Q7. Gastronemius resection is done most commonly in:

A. CTEV

B. Residual polio

C. Cerebral palsy

D. Arthrogyposis multiplex

Q8. Which of the following is correct female preponderance ratio in DDH?

A. Kyphosis

B. Scoliosis

C. Paraplegia

D. Hormonal

Q9. All are the features of spinal tuberculosis except:

A. Kyphosis

B. Scoliosis

C. Paraplegia

D. Abscess

Q10. The expression knee movements 15-90 degree meant all of the following except:

A. Last 15 degree extension is absent

B. Last 30 degree flexion is absent

C. Free flexion from 15-90 degree

D. Full range of knee movement present

Answers: 1 (B), 2 (D), 3 (B), 4 (D), 5 (D), 6 (B), 7 (A), 8 (D), 9 (B), 10 (D).

Advertisements
Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.