10 MCQs on Orthopedics (Part-III)

In this article, we will discuss 10 MCQs on Orthopedics (Part-III). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. Myositis ossificans traumatica is most frequent in elbow dislocation in which of the following muscles?

A. Triceps

B. Brachioradialis

C. Brachialis

D. Pronator teres

Q2. The attitude policeman taking tip indicates which of the following?

A. High brachial plexus injury

B. Low brachial plexus injury

C. Erb’s palsy

D. Subscapularis paralysis

Q3. Type of nerve lesion in Saturday night palsy most commonly is:

A. Axonotmesis

B. Neurotmesis

C. Neuropraxia

D. Traction injury

Q4. X-ray characteristics of giant cell tumor:

A. Sun ray appearance

B. Onion peel appearance

C. Soap bubble appearance

D. Ground glass appearance

Q5. Prolonged immobilzation can produce all of the following except:

A. Osteoporosis

B. Joint stiffness

C. Kidney stones

D. Gallstones

Q6. The best treatment in flail chest is:

A. Tracheostomy

B. Intercostal drainage

C. Positive pressure respiration

D. Chest binder

Q7. Which of the following is correct in pulled elbow:

A. Dislocation of elbow joint

B. Subluxation of elbow joint

C. Dislocation of radial head

D. Subluxation of proximal radioulnar joint

Q8. The basic cause of Volkmann’s contracture is:

A. Muscle sequestrum formation in flexor pollicis longus and flexor profundus

B. Injury to ulnar and anterior interosseous nerves

C. Injury to vessels

D. Contracture of palmar fascia

Q9. Post-traumatic avascular necrosis of scaphoid is most common in:

A. Proximal pole of scaphoid

B. Waist of scaphoid

C. Distal pole of scaphoid

D. None of the above

Q10. Dupuytren’s contracture is fibrosis of:

A. Palmar fascia

B. Forearm muscles

C. Sartorius fascia

D. None

Answers: 1 (C), 2 (C), 3 (C), 4 (C), 5 (D), 6 (D), 7 (C), 8 (C), 9 (B), 10 (A).

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.