10 MCQs on Psychiatry (Part-IV)

In this article, we will solve 10 MCQs on Psychiatry (Part-IV). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. Total score in standard minimental status examination (MMSE) is:
A. 25
B. 30
C. 32
D. 35
Ans: (B) 30

2. In Mumbai hospital in February 2014, a young lady presented with repeated episodes of excessive eating followed by purging by use of laxatives, which is the most appropriate diagnosis?
A. Bulimia nervosa
B. Anorexia
C. Binge eating disorder
D. Psychogenic vomiting
Ans: (A) Bulimia nervosa

3. “Anti-craving” agents for alcohol dependence are all except:
A. Lorazepam
B. Acamprosate
C. Topiramate
D. Naltrexone
Ans: (A) Lorazepam

4. “Reflex hallucination” is a morbid variety of:
A. Synesthesia
B. Parasthesia
C. Kinesthesia
D. Hyperesthesia
Ans: (A) Synesthesia

5. All are true about hallucination except:
A. It is as vivid as sense perception
B. It depends upon will of the observer
C. Occurs in inner subjective space
D. It occurs in the absence of perceptual stimulus
Ans: (B) It depends upon will of the observer

6. “Formication and delusions of persecution” occurs together typically in abuse with:
A. Cocaine
B. Amphetamine
C. Cannabis
D. LSD
Ans: (A) Cocaine

7. Rivastigmine is a drug specifically used for:
A. Refsum’s disease
B. Parkinson’s disease
C. Krabe’s disease
D. Alzheimer’s disease
Ans: (D) Alzheimer’s disease

8. A 40-year-old male, with history of daily alcohol consumption for the last 7 years, is brought to the hospital emergency room with acute onset of seeing snakes all around him in the room not recognizing family members, violent behavior and tremulousness for few hours. There is history of his having missed the alcohol drink since 2 days. Examination reveals increased blood pressure, tremors, increased psychomotor activity, fearful affect, hallucinatory behavior, disorientation, impaired judgment and insight:
A. Alcoholic hallucinosis
B. Delirium tremens
C. Wernicke encephalopathy
D. Korsakoff’s psychosis
Ans: (B) Delirium tremens

9. A man taking 30-50 cigarettes per day, started coughing, his family suggested quitting cigarettes. He is ready to quit but thinks that quitting will make irritable, the best health planning model followed is:
A. Cost and survival
B. Persuasion
C. Precontemplation and preparation
D. Belief
Ans: (C) Precontemplation and preparation

10. A 55-year-old was treated in PGI Chandigarh for severe depression with ECT. Which of the following increases on electroconvulsive therapy?
A. 5-hydroxy-indole-acetic acid
B. Dopamine
C. Serotonin
D. Brain derived neurotrophic factor
Ans: (D) Brain derived neurotrophic factor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.