10 MCQs on Psychiatry (Part-III)

In this article, we will solve 10 MCQs on Psychiatry (Part-III). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. In AIIMS OPD a young old male suffers from decreased sleep, increased sexual activity, excitement and spending excessive money for last 8 days. The diagnosis is:
A. Confusion
B. Mania
C. Hyperactivity
D. Loss of memory
Ans: (B) Mania

2. A 33-year-old single unmarried man reported in January 2014 to AIIMS OPD and is suffering from sudden onset of 3rd person hallucination for the past
2 weeks. He is suspicious of his family members and had decreased sleep and appetite. The diagnosis is:
A. Acute mania
B. Acute psychosis
C. Delirium
D. Schizophrenia
Ans: (B) Acute psychosis

3. A 33-year-old female diagnosed to be suffering from depression by a psychiatrist in PGI Chandigarh in 2014. Now for the past 2 days had suicidal tendencies, thoughts and ideas should be treated with:
A. Murtazapine
B. Amitryptiline
C. Haloperidol + Chlorpromazine
D. ECT
Ans: (D) ECT

4. Lately according to Eugene Bleuler’s four ‘A’ of schizophrenia includes the following except:
A. Autism
B. Affect
C. Anhedonia
D. Association
Ans: (C) Anhedonia

5. Defence mechanism in OCD is:
A Progression
B. Regression
C. Magical thinking
D. Reaction formation
Ans: (D) Reaction formation

6. According to latest concepts: Which of the following has to be present for diagnosis of major depressive disorder:
A. Loss of interest or pleasure
B. Recurrent suicidal tendency
C. Isomnia
D. Indecisiveness
Ans: (A) Loss of interest or pleasure

7. Postponing paying attention to conscious impulse or conflict is mature defence mechanism known as:
A. Sublimation
B. Suppression
C. Humor
D. Anticipation
Ans: (B) Suppression

8. In a survey of 2013, 2014, “amotivational syndrome” has been found to be of common occurrence. “Amotivational syndrome” is caused by:
A. Cannabis
B. Cocaine
C. Alcohol
D. Diazepam
Ans: (A) Cannabis

9. “Thoughts in mind with rhyming” rather than with meaning of the thoughts is:
A. Flight of ideas
B. Perseveration
C. Circumstantiality
D. Clang association
Ans: (D) Clang association

10. “Expressed emotionality” is related to high relapse rate of:
A. Depression
B. Schizophrenia
C. Mania
D. Somatoform disorder
Ans: (B) Schizophrenia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.