10 MCQs on Psychiatry (Part-II)

In this article, we will solve 10 MCQs on Psychiatry (Part-II). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. A …………. substance blocks the reuptake of both epinephrine and norepinephrine while stimulating the presynaptic release of norepinephrine. The net effect is the accumulation of these two neurotransmitters in synapses, renulting in excena stimulation, manifested by tachycardia, hypertension, and peripheral vasoconstriction. Most likely substance is:
A. Alcohol
B. Ketamine
C. LSD
D. Cocaine
Ans: (D) Cocaine

2. A 66-year-old male suffering from auditory hallucination says that people staying upwards are talking about him and conspiring against him. He dropped a police complaint against them but the allegations were proved to be wrong. The diagnosis is:
A. Delusional disorder
B. Dementia
C. Depression
D. Schizophrenia
Ans: (D) Schizophrenia

3. A 33-year-old patient tells his doctor in AIIMS that gets tingling when his bed light is flashed suddenly. Which is this type of hallucination?
A. Hypnagogic hallucination
B. Reflex hallucination
C. Hypnopompic hallucination
D. Functional hallucination
Ans: (B) Reflex hallucination

4. Pervasive pattern of instability of interpersonal relationships, self-image, affects and marked impulsivity that begins at early adulthood and present in varieties
of contexts is characteristic of:
A. Bipolar disorder
B. Schizoaffective disorder
C. Borderline personality disorder
D. Schizotypal personality disorder
Ans: (C) Borderline personality disorder

5. A 66 years old male comes to casualty of AIIMS in February 2014 with acute retention of urine since 16 hours. On examination there was distended bladder. gives a history of taking some drug since 2 days as he is suffering from depression. The most likely drug is:
A. Amitryptiline
B. Bromocriptine
C. Haloperidol
D. Pimozide
Ans: (A) Amitryptiline

6. A 40-year-old male was admitted in psychiatric hospital Srinagar in January 2014 with complaints of abdominal revealed six scars on the abdomen from previous surgeries. He seems to maintain a sick role and seeks attention from the nurses. He demands multiple diagnostic tests including a liver biopsy. The treating
team failed to diagnose any major physical illness in the patient. His mental status examination did not reveal any major psychopathology. One of the treating staff recognized him to have appeared in several other hospital with abdominal pain and some other vague complaints. He is most likely suffering from:
A. Schizophrenia
B. Malingering
C. Somatisation disorder
D. Factitious disorder
Ans: (D) Factitious disorder

7. In neuropsychiatry the latest treatment of choice in attention deficit hyperactivity disorder is:
A. Haloperidol
B. Imipramine
C. Methylphenidate
D. Alprazolam
Ans: (C) Methylphenidate

8. Yawning is a common feature of:
A. Alcohol withdrawal
B. Cocaine withdrawl
C. Cannabis withdrawl
D. Opoid withdrawl
Ans: (D) Opoid withdrawl

9. For a medical student preparing for DNB 2014 session in July, false sense of perception without any external object or stimulus would be termed as:
A. Illusions
B. Impulse
C. Hallucination
D. Phobia
Ans: (C) Hallucination

10. A middle aged man presented to nimhans with pain in back, lack of interest in recreational activities, low mood, lethargy, decreased sleep and appetite for two months. There was no history suggestive of delusions of hallucinations. He did not suffer from any chronic medical illness. There was no family history of psychiatric illness. Routine investigations including hemogram, renal function tests, liver function tests electrocardiogram did not reveal any abnormality. This patient should be treated with :
A. Amantidine
B. Sertraline
C. Alprazolam
D. Pindolol
Ans: (B) Sertraline

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.