10 MCQs on Psychiatry (Part-I)

In this article, we will solve 10 MCQs on Psychiatry (Part-I). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. A 77-year-old man presents in PGI Chandigarh in Feb 2014 with prosopagnosia, loss of memory, 3rd person hallucination since 15 days. On examination deep tendon reflexes are increased. Mini mental examination score is 20/30. what is most likely diagnosis:
A. Alzheimer’s disease
B. Dissociated dementia
C. Psychotic disorder
D. Schizophrenia
Ans: (A) Alzheimers disease

2. In 2014 milnacipran has been approved for treatment of:
A. Fibromyalgia
B. Multiple sclerosis
C. Retts syndrome
D. ADHD
Ans: (A) Fibromyalgia

3. In 2014 in PGI Chandigarh, a doctor prescribed nefazadone. It has been approved for treatment of:
A. Fibromyalgia
B. Major depression
C. Retts syndrome
D. ADHD
Ans: (B) Major depression

4. The antipsychotic used sublingually for schizophrenia is:
A. Haloperidol
B. Asenapine
C. Trifluperazine
D. Clozapine
Ans: (B) Asenapine

5. Rabbit syndrome is due to:
A. Neurolept use
B. Antidepressant use
C. Lithium use
D. None
Ans: (A) Neurolept use

6. Rasagline is a new:
A. SSRI
B. TCA
C. MAO inhibitor
D. COMT inhibitor
Ans: (C) MAO inhibitor

7. A young model in January 2014 came with complaints of having a deformed nose and also complained that nobody takes him seriously because of the deformity of his nose. He has visited several cosmetic surgeons but they have sent him back saying that there is nothing wrong with his nose. He is probably suffering from:
A. Hypochondriasis
B. Somatization
C. Delusional disorder
D. OCD
Ans: (C) Delusional disorder

8. A female after a fight with her husband on 18th January 2014 presents with the history of slashed wrists and attempted suicide, now present with similar history. The diagnosis is:
A. OCD
B. Histrionic personality
C. Conversion reaction
D. Borderline personality disorder
Ans: (D) Borderline personality disorder

9. A 33-year-old presented in casualty in January 2014 with a history of sudden palpitation, sensation of impending doom and constriction in his chest. This lasted for about 10-15 minutes after which he become all right the diagnosis is likely to be:
A. Generalized anxiety disorder
B. Panic attack
C. Personality disorder
D. Phobia
Ans: (B) Panic attack

10. A patient in AlIMS casuality is in the state of altered sensorium. He was on lithium for affective disorder and has suffered through an attack of epileptic fits. On examination he has tremors increased DTR’s and incontinence of urine. He has also undergone an episode of severe gastroenteritis 2 days ago. The serum
lithium was found to be 1.97 m moles/L. The cause of her condition is:
A. Dehydration
B. Depressive stupor
C. Lithium toxicity
D. Manic episode
Ans: (C) Lithium toxicity

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.