10 MCQs on Pharmacology (Part-I)

In this article, we will solve 10 MCQs on Pharmacology (Part-I). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. A medical doctor in AIIMS recently prescribed an antiviral drug named “Elvitegravir” which is used in HIV. It is:
A Protease inhibitor
B. Telomerase inhibitor
C. Necleosidase inhibitor
D. Integrase inhibitor
Ans: (D) Integrase inhibitor

2. A 44-year-old diabetic patient developed osteomyelitis due to Staphylococcus aureus, which was found to be methicillin resistant on the antibiotic sensitivity testing. (MRSA Strain) All the following
antibiotics will be appropriate except:
A. Vancomycin
B. Imipenem
C Teichoplanin
D. Linezolid
Ans: (B) Imipenem

3. A patient in PGI Chandigarh in 2014 with elevated liver enzymes was given entecavir which is an antiviral used commonly for:
A. Hepatitis B
B. Hepatitis A
C. Hepatitis C
D. Hepatitis E
Ans: (A) Hepatitis B

4. Drug not used in treating “Pneumocystis jiroveci” pneumonia are all except:
A. Dapsone
B. Prednisone
C. Atovaquone
D. Ofloxacin
Ans: (D) Ofloxacin

5. “Lamuvuidine” is used commonly for:
A. Hepatitis B
B. Hepatitis A
с. Hepatitis C
D. Hepatitis E
Ans: (A) Hepatitis B

6. A child presents with ascending flaccid paralysis. There is subsequent respiratory muscle involvement. CSF examination shows albuminocytological dissociation. Treatment of choice is:
A. Cycloserine
B. Oral prednisolone
C. IV methyl prednisolone
D. IV immunoglobins
Ans: (D) IV immunoglobins

7. All are used for treating pulmonary hypertension except:
A. Endothelin receptor antagonists
B. Phosphodiesterase inhibitors
C Calcium channel blockers
D. Betablockers
Ans: (D) Beta blockers

8. Drugs associated with impaired cell mediated immunity are all except:
A. Methotrexate
B. Cyclophosphamide
Cyclosporine
D. Ivermectin
Ans: (D) Ivermectin

9. Drug which can be used in a patient with white curdy vaginal discharge is:
A. Metronidazole
B. Miconazole
C. Doxycycline
D. Clindamycin
Ans: (B) Miconazole

10. A 35 years female, has diarrhea, confusion, high grade fever with bilateral pneumonitis. The most likely diagnosis is:
A. Legionella
B. Neisseria meningitidis
C. Streptococcus pneumoniae
D. H. influenza
Ans: (A) Legionella

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.