10 MCQs on Psychiatry (Part-XVI)

In this article, we will solve 10 MCQs on Psychiatry (Part-XVI). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. Delusion is a disorder of:
B. Intelligence
D. Hearing
A. Perception
C Thinking
Ans: (C) Thinking

2. Which is not hallucinogenic?
A. LSD
B. Reserpine
C. Cocaine
D. Amphetamine
Ans: (B) Reserpine

3. Mania is a disorder of:
A. Perception
B. Mood
C. Thought
D. Comprehension
Ans: (B) Mood

4. A patient having excessive talkativeness with flight of ideas has:
A. Depression
B. Euphoria
C. Mania
D. Psychosis
Ans: (C) Mania

5. Most common hallucination in chronic alcoholism:
A. Visual
B. Auditory
C. Tactile
D. None
Ans: (A) Visual

6. Schizophrenia is a disorder of:
A. Perception
B. Orientation
C. Thought
D. All
Ans: (C) Thought

7. Tourette syndrome is characterized by all except:
A. Ticks
B. Coprolalia
C. They can be voluntarily inhibited for a brief period of time
D. Dopaminergic drugs are useful
Ans: (D) Dopaminergic drugs are useful

8. Asperger’s syndrome is a:
A. Developmental delay
B. Neuromuscular disease
C. Degenerative disorder
D. Metabolic disorder
Ans: (A) Developmental delay

9. Praecox dementia was first introduced by:
A. Sweden
B. Bluer
C. Fudes
D. Beck
Ans: (B) Bluer

10. “Dysthymia” is the term used for:
A. Persistent residual depressive symptoms
B. Generalized weakness
C. Absence of seating
D. Difficulty in swallowing
Ans: (A) Persistent residual depressive symptoms

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.