10 MCQs on Psychiatry (Part-XIV)

In this article, we will solve 10 MCQs on Psychiatry (Part-XIV). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. Pseudologia fantastica is typically seen in:
A. Alzheimer’s disease
B. Cotard’s syndrome
C. Ekbom’s syndrome
D. Munchausen’s syndrome
Ans: (D) Munchausen’s syndrome

2. Most common hallucination is:
A. Auditory
B. Visual
C. Tactile
D. Olfactory
Ans: (B) Visual

3. Oedipus complex was described by:
A. Freud
B. Socrates
C. Erickson
D. Skinner
Ans: (A) Frued

4. Schizophrenia can occur with use of:
A. Amphetamine
B. Morphine
C. Halothane
D. Phenobarbitone
Ans: (A) Amphetamine

5. Features of opioid withdrawal are all except:
A. Miosis
B. Diarrhea
C. Lacrimation
D. Rhinorrhea
Ans: (A) Miosis

6. A man sees a dog as lion. It is:
A. Illusion
B. Delusion
C. Hallucination
D. Paranoid idea
Ans: (A) Illusion

7. Drug used effectively in acute bipolar disorder:
A. Valproate
B. Lamotrigine
C. Lithium
D. All of the above
Ans: (C) Lithium

8. A 40-year-old female with psychosis, on haloperidol, presents to OPD history of with one sided neck tone loss (abnormal movements) and fight with husband. Diagnosis is:
A. Conversion disorder
B. Drug induced dystonia
C. Stroke
D. Akathisia
Ans: (B) Drug induced dystonia

9. In alcohol withdrawal which is not seen:
A. Restlessness
B. Amnesia
C. Increased somolence
D. Confabulation
Ans: (C) Increased somolence

10. Neologism is a feature of:
A. Mania
B. Depression
C. Schizophrenia
D. All
Ans: (C) Schizophrenia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.