10 MCQs on Biomechanics (Part-XI)

In this article we will solve 10 MCQs on Biomechanics (Part-XI). So, let’s get started.

Questions and Answers

Q1. A therapist examines a patient with limited range of motion at the glenohumeral joint. Which of the following is considered a capsular pattern of the glenohumeral joint?
A. Greatest limitation in flexion flowed by medial rotation
B. Greatest limitation in lateral rotation, followed by abduction
C. Greatest limitation in medial rotation, followed by abduction
D. Greatest limitation in extension and lateral rotation
Ans.(B) Greatest limitation in lateral rotation, followed by abduction

Q2. A therapist measures a patient’s shoulder medial rotation with patient positioned in supine with glenohumeral joint in 90 degrees of abduction and the elbow in 90 degrees of flexion. The therapist records the patient’s shoulder medial rotation is 0-70 degrees and classifies the end-feel as firm. Which portion of the joint capsule is primarily responsible for the firm end-feel?
A. Anterior joint capsule
B. Posterior joint capsule
C. Inferior joint capsule
D. Superior joint capsule
Ans.(B) Posterior joint capsule

Q3. A physical therapist examines a patient with a dorsal scapular nerve injury. Which muscles would you expect to be most affected by this condition?
A. Serratus anterior, pectoralis minor
B. Levator scapulae, rhomboids
C. Latissimus dorsi, teres major
D. Supraspinatus, infraspinatus
Ans.(B) Levator scapulae, rhomboids

Q4. The lesion in Klumpke’s paralysis is at:
A. Cervical plexus
B. Lower brachial
C. Upper brachial
D. Sacral plexus
Ans.(B) Lower brachial

Q5. Muscles involved in Volkman’s ischemic contracture:
A. Flexor pollicis longus
B. Flexor profundus
C. Flexor sublimis
D. All of the above
Ans.(D) All of the above

Q6. True flexors of the elbow joint are:
A. Biceps
B. Brachialis
C. Brachioradialis
D. Teres minor
Ans.(A) Biceps

Q7. Joint least affected by neuropathy:
A. Shoulder
B. Hip
C. Wrist
D. Elbow
Ans.(C) Wrist

Q8. Dorsum of the middle finger is supplied by:
A. Radial nerve
B. Median Nerve
C. Ulnar nerve
D. A and B
Ans.(D) A and B

Q9. Sensory supply of the tip of the ring fingers:
A. Radial nerve
B. Median nerve
C. Ulnar nerve
D. Posterior interosseous nerve
Ans.(B) Median nerve

Q10. Which nerve repair has worst prognosis:
A. Ulnar
B. Radial
C. Median
D. Lateral popliteal
Ans.(A) Ulnar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.