10 MCQs on Psychiatry (Part-VI)

In this article, we will solve 10 MCQs on Psychiatry (Part-VI). So, let’s get started.

Questions and Answers


1. The drug which is used for long term maintenance in opioid addiction:
A. Naloxone
B. Nalorphine
C. Butarphenol
D. Methadone
Ans: (D) Methadone

2. The following is not an atypical antipsychotic:
A. Clozapine
B. Olanzapine
C. Resperidone
D. Thioridazine
Ans: (D) Thioridazine

3. Delusion is basically a disorder of:
A. Thought
B. Perception
C. Insight
D. Cognition
Ans: (A) Thought

4. A 22-year-old man who was recenlty started on haloperidol 30 mg/day developed hyperpyrexia, muscle rigidity, akinesia, mutism, sweating, tachycardia and increased blood pressure. The investigations showed increased WBC count, increased creatinine phosphokinase. These is no history of any other drug intake or any signs of infection. The most likely diagnosis is:
A. Drug overdose
B. Neuroleptic malignant syndrome
C. Drug induced Parkinsonism
D. Tardive dyskinesia
Ans: (B) Neuroleptic malignant syndrome

5. A 23-year-old patient in 2005 presented with acute psychosis, who is on haloperidol 20 mg/day for last 2 days, has an episode characterized by tongue protrusion, oculogyric crisis, stiffness and abnormal posture of limbs and trunk without loss of consciousness for last 20 minutes before presenting to casualty. This improved within a few minutes after
administration of diphenhydramine HCl. The most likely diagnosis is:
A. Acute dystonia
B. Akathisia
C. Tardive dyskinesia
D. Neuroleptic malignant syndrome
Ans: (A) Acule dystonia

6. A middle aged person reported to psychiatric OPD in Apollo clinic in Delhi with the complaints of the fear of leaving home, fear of travelling alone and fear of being in a crowd. He develops marked anxiety with palpitations and swelling if he is in these situations. He often avoids public transport to go to his place of
work. The most likely diagnosis is:
A. Generalized anxiety disorder
B. Schizophrenia
C. Personality disorder
D. Agoraphobia
Ans: (D) Agoraphobia

7. A 33-year-old male feels uncomfortable in using lift, being in crowded places and travelling. The most appropriate line of treatment is:
A. Counselling
B. Relaxation therapy
C. Exposure
D. Covert sensitization
Ans: (C) Exposure

8. A doctor in PGI pshychiatric clinic laughs one minute and cries the next without any clear stimulus is said to have:
A. Incongruent affect
B. Euphoria
C. Labile affect
D. Split personality
Ans: (C) Labile affect

9. A 7-year-old child disturbs other people, is destructive, interferes when two people are talking, does not follow instructions and cannot wait for his turn while playing a game. He is likely to be suffering from:
A. Emotional disorders
B. Behavioural problems
C. No disorder
D. Attention deficit hyperactivity disorder
Ans: (D) Attention deficit hyperactivity disorder

10. A 16 years old male is found to have a mental age of 9 years on IQ testing. He has:
A. Mild mental retardation
B. Moderate mental retardation
C. Severe mental retardation
D. Profound mental retardation
Ans: (A) Mild mental retardation

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.