10 MCQs on Pathology (Part-II)

In this article, we will solve 10 MCQs on Pathology (Part-II). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. The critical mediator in tuberculosis is :
A. IL-1
B. IL-2
C. TNF
D. IFN-Y
Ans: (D) IFN-Y

2. Hereditary non-polyposes colon cancer is caused by:
A. Inactivation of DNS mismatch repair gene
B. Mutation of RB tumor suppressor gene
C Mutation of P53 gene
D. Mutation of RAS gene
Ans: (A) Inactivation of DNS mismatch repair gene

3. Cor-bovinum refers to the heart in which of the following conditions?
A. Syphilitic aortic insufficiency
B. Systemic hypertension
C. Hypertrophic cardiomyopathy
D. Restrictive cardiomyopathy
Ans: (A) Syphilitic aortic insufficiency

4. Haphazard disarray of bundles of myocytes and extensive hypertrophy is a feature of:
A. Restrictive cardiomyopathy
B. Hypertrophic cardiomyopathy
C. Systemic hypertension
D. Hypersensitivity myocarditis
Ans: (B)Hypertrophic cardiomyopathy

5. C-ANCA is typically found in which of the following conditions?
A. SLE
B. Microscopic polyarteritis
C. WG
D. Churg-Strauss syndrome
Ans: (C) WG

6. Alpha-1 antirypsin deficiency produces which of the following types of emphysema?
A. Pan-acinar
B. Centrilobular
C. Paraseptal
D. Irregular
Ans: (A) Pan-acinar

7. The most prevalent chronic occupational lung disease worldwide currently is:
A. Asbestosis
B. Complicated coal worker’s pneumoconiosis
C. Silicosis
D. Berylliosis
Ans: (C) Silicosis

8. Psammoma bodies are seen characteristically in the following neoplasms except:
A. Meningioma
B. Serious papillary cyst adenocarcinoma of ovary
C Papillary carcinoma of thyroid
D. Inverted papilloma
Ans: (D) Inverted papilloma

9. Which of the following organs is not involved in leprosy?
A. Anterior chamber of the eye
B. Testes
C. Larynx
D. Central nervous system
Ans: (D) Central nervous system

10. The classic histologic finding in rapidly progressive glomerulonephritis is the pressure of:
A Crescents in the glomeruli
B. Mesangial proliferation
C. Focal necrosis in the glomeruli
D. Presence of neutrophils and lymphyocytes
Ans: (A) Crescents in the glomeruli

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.