10 MCQs on Pathology (Part-I)

In this article, we will solve 10 MCQs on Pathology (Part-I). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. Diphtheria toxin shows all the following features except:
A. It is a protein with a molecular weight of 58,300 Da
B. It consists of two functionally distinct polypeptide
chains fragment A and B protein
C. It inhibits synthesis of fatty acids
D. It is a very potent toxin
Ans: (C) It inhibits synthesis of fatty acids

2. The selective medium used for isolation of Salamonella is:
A. Wilson and Blair’s brilliant green bismuth sulphite agar
B. Carry Blair medium
C. Thiosulphate citrate bile salt agar
D. Xylose lysine deoxycholate
Ans: (A) Wilson and Blair’s brilliant green bismuth sulphite agar

3. Non-tuberculous mycobacteria or atypical mycobacteria show the following features except:
A. They are acid fast as well as alcohol fast
B. They are arylsulfatase test positive
C. They are niacin test positive
D. They are usually resistant to anti-tubercular drugs such as streptomycin, INH and para-aminsolicylic acid
Ans: (C) They are niacin test positive

4. B-19 virus infection is transmitted by all the following routes except:
A. Sexual transmission
B. Aerosol droplets
C. Feco oral route
D. Transfusion of blood and blood products
Ans: (C) Feco oral route

5. Following are features of acute adult T-cell leukemia/lymphoma except:
A. Osteolytic lesions
B. Flower shaped mutated cells
C. CD25 marker
D. Severe anemia
Ans: (D) Severe anemia

6. R5 strain of HIV is characterized by all except:
A. CCR5 trophic
B. Macrophage trophic
C. Dominates in early disease
D. Spare microglial cells
Ans: (D) Spare microglial cells

7. Spread of X4-HIV strain is inhibited by:
A. RANTES
B. MIP-1X
C. MIP-1B
D. SDF-1
Ans: (D) SDF-1

8. Presence of hypersegmented neutrophils of peripheral blood smear suggests:
A. Iron deficiency anemia
B. Megaloblastic anemia
C. Hemolytic anemia
D. Thalassemia
Ans: (B) Megaloblastic anemia

9. Which of the following stains for amyloid gives an apple green bifrigenence of polarized light?
A. Van gieson
B. Methyl violet
C. Congo red
D. PAS
Ans: (C) Congo red

10. The term “lardaceous” spleen refers to:
A. Chronic venous congestion of the spleen
B. Malarial spleen
C Spleen in kala azar
D. Amyloidosis of the spleen
Ans: (D) Amyloidosis of the spleen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.