10 MCQs on Pharmacology (Part-XI)

In this article, we will solve 10 MCQs on Pharmacology (Part-XI). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. The drug of choice in leprosy is:
A. Rifampicin
B. Dapsone
C. Minocycline
D. Clofazamine
Ans: (B) Dapsone

2. Drug which is not an antifungal agent is:
A. Itracanazole
C. Rabucanazole
B. Posacanazole
D. Secnidazole
Ans: (D) Secnidazole

3. True about the drug cinacalcet is:
A. It induces hypercalcemia
B. It is used to treat hypercalcemia
C It is used to treat hyperkalemia
D. It causes hyperkalemia
Ans: (B) It is used to treat hypercalcemia

4. Partial onset seizures in adults are treated by a drug which increases transmembrane potassium currents
mediated by KCNQ family. The likely drug is:
A. Sodium valporate
B. Phenytoin
C. Carbamazepine
D. Ezogabine
Ans: (D) Ezogabine

5. Drug implicated in nephrogenic diabetes insipidus are all except:
A. Demeclocycline
B. Propranolol
C. Lithium
D. Methicillin
Ans: (B) Propranolol

6. Drug which can potentially reverse hypogonadism are all except:
A. Cabergoline
B. Prolactin
C. Bromocriptine
D. Quinagolide
Ans: (B) Prolactin

7. Denosumab is a drug particularly useful for:
A. Prevention of uterine bleeding
B. Prevention of acne
C. Prevention of breast cancer
D. Prevention of osteoporosis
Ans: (D) Prevention of osteoporosis

8. Drugs used in treatment of Grave’s disease are all except:
A. Propylthiouracil
B. Potassium cyanide
C. Carbimazole
D. Iodide
Ans: (B) Potassium cyanide

9. Drug of choice for treatment of central diabetes insipidus is:
A. Lithium
B. Desmopressin
C. Thiazides
D. Terlipressin
Ans: (B) Desmopressin

10. Drugs causing osteomalacia are all except:
A. Phenytoin
B. Lithium
C. Carbamazepine
D. Phenobarbital
Ans: (B) Lithium

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.