10 MCQs on Pharmacology (Part-IX)

In this article, we will solve 10 MCQs on Pharmacology (Part-IX). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. Drug/s used in viral hepatitis is/are:
A. Pegylated interferon
B. Entecavir
C. Tenofovir
D. All of above
Ans: (D) All of above

2. Among the below mentioned choices, drug implicated in causing pancreatitis is:
A. Asparaginase
B. Pentamidine
C. Didanosine
D. All
Ans: (D) All

3. Drug/drugs implicated in causing pancreatitis is:
A. Valproic acid
B. Tetracyclines
C. Dapsone
D. All
Ans: (D) All

4. Drugs successfully used in viral hepatitis are all except:
A. Adefovir
B. Lamivudine
C. Telbivudine
D. None
Ans: (D) None

5. The drug of choice in enterobiasis is:
A. Ivermectin
B. Metronadizole
C. Mebendazole
D. Clindamycin
Ans: (C) Mebendazole

6. The drug of choice in giardiasis is:
A. Albendazole
B. Metronadizole
C. Tetracycline
D. Clindamycin
Ans: (B) Metronadizole

7. Drug not used in ulcerative colitis is:
A. Infliximab
B. Hydrocortisone
C. Glucosamine
D. Balsalazide
Ans: (C) Glucosamine

8. Drug not used in Crohn’s disease is:
A. Infliximab
B. Adalimumab
C. Trastuzumab
D. Certolizumab
Ans: (C) Trastuzumab

9. The adrenergic drug silbutramine is used as:
A. Antipsychotic
B. Antiglaucoma
C. Anorectic
D. Antiparkinsonian
Ans: (C) Anorectic

10. Drug of choice for pseudomembranous colitis is:
A. Erythromycin
B. Clindamycin
C. Vancomycin
D. Gentamycin
Ans: (C) Vancomycin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.