10 MCQs on Pharmacology (Part-VIII)

In this article, we will solve 10 MCQs on Pharmacology (Part-VIII). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. The drug of choice for Legionella pneumonia is:
A. Azithromycin
B. Doxycycline
C. Gentamicin
D. Ciprofloxacin
Ans: (A) Azithromycin

2. Drug used in asthma as PDEA inhibitor is:
A Tofimilast
B. Etanercept
C. Infliximab
D. Omalizumab
Ans: (A) Tofimilast

3. In subarachonoid hemorrhage which drug is specifically given:
A. Nimodipine
B. Nifedipine
C. Propanolol
D. None
Ans: (A) Nimodipine

4. The treatment of pseudo-tumor cerebri includes:
A. Lumbar puncture
B. Acetazolamide
C. Corticosteroids
D. All of the above
Ans: (D) All of the above

5. Previously the drug of choice for chronic myeloid leukemia was:
A. Busulphan
B. Hydroxyurea
C. P32
D. Total splenic irradiation
Ans: (B) Hydroxyurea

6. “Multiple sclerosis” is now treated by drug:
A. Sodium valporate
B. Phenytoin
C. Carbamazepine
D. Fingolimod
Ans: (D) Fingolimod

7. “Newer drugs used in treatment of multiple sclerosis are all except:
A Interferon
B. Glatiramer
C. Fingolimod
D. None
Ans: (D) None

8. The drug most effective in atonic seizures is:
A. Phenytoin
B. Ethoxsucccimide
C. Vigabatrin
D. Valproate
Ans: (D) Valproate

9. The GPIIb/IIIa inhibitors are all except:
A. Abciximab
B. Tirofiban
C. Eptifibatide
D. Ximelagratan
Ans: (D) Ximelagratan

10. Which of the following drugs is useful in prophylaxis of migraine:
A. Propranolol
B. Sumatriptan
C. Domperidone
D. Ergotamine
Ans: (A) Propranolol

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.