10 MCQs on Pharmacology (Part-IV)

In this article, we will solve 10 MCQs on Pharmacology (Part-IV). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. True about manamivir and oseltamivir are:
A. Are used for prevention and treatment of influenza A and B
B. Must be administered within 48 hours after the onset of symptoms to be effective
C. Neuraminidase inhibitors
D. All of above
Ans: (D) All of above

2. Drugs that have been used in the prevention of CMV infections are:
A. Valacyclovir
B. Ganciclovir
C. Valganciclovir
D. All of above
Ans: (D) All of above

3. Nifurtimox and benznidazole are used for:
A. T. brucei
B. B. malavi
C. H. nana
D. B. timori
Ans: (A) T. brucei

4. Red man syndrome is due to:
A. Clindamycin
B. Norfloxacin
C. Trimethoprim
D.Vancomycin
Ans: (D) Vancomycin

5. Lopinavir is lately used for:
A. PV
B. HAV
C. HSV
D. HIV
Ans: (D) HIV

6. Valganciclovir is used effectively in treating:
A. EBV
B. CMV
C. Hepatitis A
D. RSV
Ans: (B) CMV

7. Methicillin resistance is mainly to:
A. Pneumococci
B. Streptococci
C. Staphylococo
D. Meningococci
Ans: (C) Staphylococci

8. Drug acting as leukotriene receptor antagonists is:
A. Tofimilast
B. Etarnacept
C. Gomiliximab
D. Zafrilukast
Ans: (D) Zafrilukast

9. Drug acting as leukotriene receptor antagonist is:
A Tofimilast
B. Etarnacept
C. Gomiliximab
D. Pranilukast
Ans: (D) Pranilukast

10. Elvitegravir is a new drug lately used for:
A. PV
B. HAV
C. HSV
D. HIV
Ans: (D) HIV

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.