10 MCQs on Pharmacology (Part-III)

In this article, we will solve 10 MCQs on Pharmacology (Part-III). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. “Ivabridine” is a new drug used in angina. It acts predominantly on:
A. Sodium channels
B. Potassium channels
C. Calcium channels
D. None
Ans: (A) Sodium channels

2. “BNP” (Brain natreiuretic peptide) is secreted by:
A. Third ventricle of brain
B. Left ventricle of heart
C. Lateral ventricle of brain
D. Choroid plexus
Ans: (B) Left ventricle of heart

3. The drug “Vernakalant” is under investigation for atrial fibrillation. It acts on:
A. Sodium channels
B. Potassium channels
C. Calcium channels
D. All of the above
Ans: (D) All of the above

4. Pseudolymphoma is a result of antiepileptic drug:
A. Sodium valporate
B. Phenytoin
C. Carbamazepine
D. Lithium
Ans: (B) Phenytoin

5. Drug of choice in myoclonic epilepsy is:
A. Sodium valporate
B. Phenytoin
C. Carbamazepine
D. Lithium
Ans: (A) Sodium valporate

6. Maviroc is lately used for:
A. Hepatitis B
B. Hepatitis A
C. Hepatitis C
D. HIV
Ans: (D) HIV

7. Drug not effective for MRSA is:
A. Vancomycin
B. Metronadizole
C. Linezolid
D. Quinupristin
Ans: (B) Metronadizole

8. The antibiotic daptomycin:
A. Is a bactericidal lipopeptide
B. Has activity similar to that of linezolid or quinupristin-dalfopristin
C. Effective in methicillin-resistant staphylococci and vancomycin-resistant enterococci
D. Has high oral bioavailability
Ans: (D) Has high oral bioavailability

9. Plasmapheresis is treatment of choice for :
A. Henoch Schölein purpura
B. Wegener’s granulomatosis
C Good Pasture’s syndrome
D. Acute renal transplant rejection
Ans: (C) Good Pasture’s syndrome

10. Not true about amikacin is:
A. Drug levels should be monitored in patients with kidney disease
B. Not effective against Proteus
C. Is a semisynthetic derivative of kanamycin
D. Is nephrotoxic and ototoxic
Ans: (B) Not effective against Proteus

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.