10 MCQs on Psychiatry (Part-XII)

In this article, we will solve 10 MCQs on Psychiatry (Part-XII). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. In JIPMER, a young lady presented with repeated episodes of overeating followed by purging after use of laxatives. She is probably suffering from:
A. Bulimia nervosa
B. Schizophrenia
C. Aorexia nervosa
D. Binge eating disorder
Ans: (A) Bulimia nervosa

2. A 20 years old man has presented with increased alcohol consumption and sexual indulgence, irritability, lack of sleep and not feeling fatigued even on prolonged periods of activity. All these changes have been present for 3 weeks. The most likely diagnosis is:
A. Alcohol dependence
B. Schizophrenia
C. Mania
D. Impulse control disorder
Ans: (C) Mania

3. A person has poor performance in front of his seniors in public place, he has tachycardia when he has to deliver a lecture, avoids going to parties. The diagnosis is:
A. Panic disorder
B. Social phobia
C. Schizophrenia
D. Avoidant personality
Ans: (B) Social phobia

4. A 35 years old man with an obsessive compulsive personality disorder is likely to exhibit all of the following features except:
A. Perfectionism interfering with performance
B. Compulsive checking behaviour
C. Preoccupation with rule
D. Indecisiveness
Ans: (D) Indecisiveness

5. By which alcohol dependence is best indicated?
A. Black out
B. Early morning awakening
C. Withdrawal symptoms
D. Physical complications
Ans: (C) Withdrawal symptoms

6. All of the following agents are antidepressants except:
A. Trazodone
B. Amitryptilline
C. Fluoxetine
D. Pimozide
Ans: (D) Pimozide

7. A patient of schizophrenia is getting chlorpromazine but his auditory hallucinations are not controlled. The
next drug to be given is:
A. Haloperidol
B. Clozapine
C. Sulpiride
D. Tianeptine
Ans: (B) Clozapine

8. Psychoanalysis was founded by:
A. Freud
B. Jung
C. Adler
D. Eysenck
Ans: (A) Freud

9. Therapeutic community concept was propagated by:
A. Freud
B. Adler
C. Maxwell Jones
D. Watson
Ans: (C) Maxwell Jones

10. Rorschach inkblot test is:
A. Projective
B. Subjective
C. Both
D. None
Ans: (A) Projective

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.