10 MCQs on Psychiatry (Part-X)

In this article, we will solve 10 MCQs on Psychiatry (Part-X). So, let’s get started.

Questions and Answers

(1) Flumazenil used in:
A. Benzodiazepine overdose
B. Lithium toxicity
C. Tricyclic antidepressants
D. Cyanide poisoning
Ans: (A) Benzodiazepine overdose

(2) Fibromyalgia is usually treated by:
A. Colchicine
B. Oxycodone
C Councelling
D. Amitryptiline
Ans: (D) Amitryptiline

(3) Delusion is altered perception of:
A. Perception
B. Thought
C. Insight
D. Depression
Ans: (B) Thought

(4) Features of schizophrenia can include all except:
A. Ability to derive pleasure
B. Alogia (poverty of speech)
C. Neologism
D. Avolition (poor motivation)
Ans: (A) Ability to derive pleasure

(5) Galantamine is a drug specifically used for:
A. Refsum’s disease
B. Parkinson’s disease
C. Krabe’s disease
D. Alzheimer’s disease
Ans: (D) Alzheimer’s disease

(6) A child presenting with psychiatric disorder, intention tremor, dysarthria, dystonia, deterioration in school performance with increased copper excretion in urine is most likely having:
A. Wilson’s disease
B. Menke’s disease
C. Rett’s disease
D. Wolman’s disease
Ans: (A) Wilson’s disease

(7) Persistent preoccupation with serious illness and normal body function is called:
A. Obesion
B. Somatization
C. Hypochondriasis
D. Conversion disorder
Ans: (C) Hypochondriasis

(8) All are true about generalized anxiety disorder except:
A. Is an anxiety disorder
B. Is characterized by unrealistic and excessive worry for more than six months
C. Is accompanied by specific anxiety-related symptoms, such as motor tension, autonomic hyperactivity, and excessive vigilance
D. Panic attacks are frequent
Ans: (D) Panic attacks are frequent

(9) True about obsessive-compulsive disorder (OCD) are all except:
A. Involves recurrent intrusive thoughts that the patient recognizes as products of his or her own mind called obsessions
B. Repetitive, seemingly purposeful behavior designed to prevent or neutralize some dreaded consequence called compulsions
C. The treatment is by chloropromazine
D. Patients present with compulsive rituals
Ans: (C) The treatment is by chloropromazine

(10) A 36-year-old male, with history of daily alcohol consumption for the last 5 years, is brought to the hospital emergency room with acute onset of seeing snakes all around him in the room, not recognizing family members, violent behavior and tremulousness for few hours. There is history of his having missed the alcohol drink since 2 days. Examination reveals increased blood pressure, tremors, increased psychomotor activity, fearful affect, hallucinatory behaviour, disorientation, impaired judgement and insight. He is most likely to be suffering from:
A. Alcoholic hallucinosis
B. Delirium tremens
C. Korsakoff’s psychosis
D. Wernicke encephalopathy
Ans: (B) Delirium tremens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.