10 MCQs on Psychiatry (Part-IX)

In this article, we will solve 10 MCQs on Psychiatry (Part-IX). So, let’s get started.

Questions and Answers

(1) A seven-year-old child is restless. He is hyperactive and his teacher complains that he does not listen to the teachings. Disturbs other students he also shows less interest in playing. The likely diagnosis would be:
A. Mania
B. Delirium
C. Cerebral palsy
D. Attention deficit hyperkinetic child
Ans: (D) Attention deficit hyperkinetic child

(2) A 64-year-old lady is brought in by her children to the AIIMS hospital in 2014 saying that she has gone senile. Six months after her husband’s death she has become more religious, spiritual and gives lot of money in donation. She is occupied in too many activities and sleeps less. She now believes that she has a goal to change the society. She does not like being brought to the hospital and is argumentative on being questioned
on her doings. The diagnosis is:
A. Acute manic excitement
B. Delusion
C. Schizophrenia
D. Depression
Ans: (A) Acute manic excitement

(3) Three years back in 2011 a woman suffered an accident on a highway and she was successfully saved. After recovery she has night mares about the episode and she also gets up in the night and feels terrified. She reports to medical OPD in 2014. The most probable diagnosis is:
A. Major depression
B. Mania
C. Post-traumatic stress disorder
D. Schizophrenia
Ans: (C) Post-traumatic stress disorder

(4) A 6-year-old child has history of birth asphyxia does not communicate well, has slow mental and physical growth, does not mix with people, has limited interests, gets widely agitated if disturbed, diagnosis is:
A. Hyperkinetic child
B. Autistic disorder
C. Attention deficit disorder
D. Schizophrenia
Ans: (B) Autistic disorder

(5) A 33-old female presents to casualty with chest pain, sweating, restlessness, dyspnea, and palpitation. Enzyme analysis and X-ray are normal. She becomes asymptomatic with supportive measures. The probable diagnosis is:
A. Angina pectoris
B. Panic attack
C. ANS instability
D. Vasovagal attack
Ans: (B) Panic attack

(6) ECT is most useful in:
A. Panic attack
B. Major depression
C Schizophrenia
D. Manic depressive pyschosis
Ans (B) Major depression

(7) All are true about generalized anxiety disorder except:
A. Is an anxiety disorder
B. Is characterized by unrealistic and excessive worry for more than six months
C. Is accompanied by specific anxiety-related symptoms, such as motor tension, autonomic hyperactivity, and excessive vigilance.
D. Panic attacks are frequent
Ans: (D) Panic attacks are frequent

(8) True about obsessive-compulsive disorder (OCD) are all except:
A. Involves recurrent intrusive thoughts that the patient recognizes as products of his or her own mind called obsessions
B. Repetitive, seemingly purposeful behavior designed to prevent or neutralize some dreaded consequence called compulsions
C. The treatment is by chloropromazine
D. Patients present with compulsive rituals
Ans: (C) The treatment is by chloropromazine

(9) A child presents with short episodes of vacant stare several times a day. The vacant episode begins abruptly and the child remains unresponsive during the episode. There is no associated history of aura or postictal confusion and the child is otherwise normal. The likely diagnosis is:
A. Grandmal seizures
B. Absence seizures
C. Complex partial seizures
D. Day dreaming
Ans: (B) Absence seizures

(10) Wernicke-Korsakoff syndrome is due:
A. Riboflavin deficiency
B. Thiamine deficiency
C. Pyridoxin deficiency
D. Niacine deficiency
Ans: (B) Thiamine deficiency

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.