10 MCQs on Psychiatry (Part-VIII)

In this article, we will solve 10 MCQs on Psychiatry (Part-VIII). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. An elderly woman suffering from schizophrenia is on antipsychotic medication. She developed purposeless involuntary facial and limb movements, constant chewing and puffing of cheeks. Which of the following drugs is least likely to be involved in this side effect:
A. Clozapine
B. Fluphenazine
C. Halperidol
D. Loxapine
Ans: (A) Clozapine

2. A 30-year-old male with history of alcohol abuse for 15 years is brought to the hospital emergency with complaints of fearfulness, mis-recognition, talking to self, aggressive behavior, tremulousness and seeing snakes and reptiles that are not visible to others around him. There is history of drinking alcohol two days prior to the onset of the present complaints. He is most likely suffering from:
A. Alcoholic hallucinosis
B. Delirium tremens
C. Schizophrenia
D. Seizure disorder
Ans: (B) Delirium tremens

3. A 23-year-old medical student had a fight with the neighboring boy. On the next day while out, he started feeling that two men in police uniform were observing this movements. When he reached home in the evening he was frightened. He expressed that police was after him and would arrest him. His symptoms represent:
A. Delusion of persecution
B. Ideas of reference
C. Passivity
D. Thought insertion
Ans: (A) Delusion of persecution

4. A lady who lost her husband who died suddenly in a road traffic accident a couple of years ago. They had been staying alone for almost a decade with infrequent visits from her son and grandchildren. About a
week after the death she heard his voice clearly talking to her as he would in a routine manner from the next room. She went to check but saw nothing. Subsequently she often heard his voice conversing with her and she would also discuss her daily matters with him. This however, provoked anxiety and sadness of mood when she was preoccupied with his thought. She should be treated with:
A. Haloperidol
B. Electroconvulsive therapy
C. Clomipramine
D. Alprazolam
Ans: (A) Haloperidol

5. A 22-year-old man with a psychotic illness, was treated with haloperidol 30 mg/day. On the third day he developed pacing and inability to sit at one place. The medication likely to be helpful is
A. Phenytoin
B. Propranolol
C. Methylphenidate
D. Trihexyphenidyl
Ans (B) Propranolol

6. A 16-year-old girl was brought to the psychiatric emergency in AIIMS on January 18, 2014 after she slashed her wrists in an attempt to commit suicide. On enquiry her father revealed that she had made several such attempts of wrist slashing in the past, mostly in response to trivial fights in her house. Further she had marked fluctuations in her mood with a pervasive pattern of unstable interpersonal relationship. The most probable diagnosis is:
A. Major depression
B. Histronic personality disorder
C. Borderline personality disorder
D. Adjustment disorder
Ans: (C) Borderline personality disorder

7. A 56-year-old male is brought to the outpatient clinic of medicity vedanta in January 2014 with one year illness characterized by marked forgetfulness, visual hallucinations, Suspiciousness, personality decline, poor self care and progressive deterioration in his condition. His mini mental status examination (MMSE) score is 10. His most likely diagnosis is:
A. Dementia
B. Schizophrenia
C. Mania
D. Depression
Ans: (A) Dementia

8. A 43-year-old woman presented to a clinic early this month with a history of aches and pains all over the body and generalized weakness for four years. She cannot sleep because of the illness and has lost her appetite as well. She has lack of interest in work and does not like to meet friends and relatives. She denies feelings of sadness. Her most likely diagnosis is:
A. Somatoform pain disorder
B. Somatization disorder
C. Major depression
D. Dissociative disorder
Ans: (C) Major depression

9. A 60-year-old man was brought to a psychiatrist in AIIMS in February 2014 with a 10 year history, that he suspects his neighbours and he feels that whenever he passes by they sneeze and plan against behind his back. He feels that his wife has been replaced by a double and calls police for help. He is quite well groomed alert, occasionally consumes alcohol. The likely diagnosis is:
A. Paranoid personality
B. Paranoid schizophrenia
C. Alcohol withdrawal
D. Conversion disorder
Ans: (B) Paranoid schizophrenia

10. A 33-year-old patient is brought to Nimhans Institute with 6 months history of odd behaviour. There is history of a family member having disappeared some years back. He seems to be talking to himself and sometimes muttering to himself loudly. The likely diagnosis is:
A. Schizophrenia
B. Major depression
C. Delusion
D. Conversion disorder
Ans: (A) Schizophrenia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.