10 MCQs on Psychiatry (Part-VII)

In this article, we will solve 10 MCQs on Psychiatry (Part-VII). So, let’s get started.

Questions and Answers


1. A 25-year-old medical student preparing for PGI examination complains of intense depressed mood for 6 months with inability to enjoy previously pleasurable activities. This symptom is known as:
A. Anhedonia
B. Avolition
C. Apathy
D. Amotivation
Ans: (A) Anhedonia

2. A 45-year-old male presents to AIIMS with a 3-year history of irritability, low mood, lack of interest in surroundings and general dissatisfaction with everything. There is no significant disruption in his sleep or appetite. He is likely to be suffering from:
A. Major depression
B. No psychiatric disorder
C. Dysthymia
D. Chronic fatigue syndrome
Ans: (C) Dysthymia

3. Dilute urine with increased urinary output can be seen as a feature with administration of:
A. Clozapine
B. Amitryptiline
C. Lithium
D. Haloperidol
Ans: (C) Lithium

4. A 33-year-old has been diagnosed with mania in early 2014. The neurotransmitter which is found in increased qualities in mania is:
A. Noradrenaline
B. 5HT
C. Acetylcholine
D. GABA
Ans: (A) Noradrenaline

5. Which of the following is an alternative to methadone for maintenance treatment of opiate dependence?
A Diazepam
B. Chlordiazepoxide
C. Buprenorphine
D Dextropropoxyphene
Ans: (C) Buprenorphine

6. A 23-year-old medical student is brought by his family to the pshyciatric hospital in Mumbai in 2014 with history of gradual onset of suspiciousness, muttering and smiling without clear reason decreased socialization, violent outbursts, and lack of interest in studies for 8 months. Mental status examination revealed a blunt effect thought broadcast, a relatively preserved cognition, impaired judgement and insight. He is most likely to be suffering from:
A Anxiety disorder
B. Delusional disorder
C. Depression
D. Schizophrenia
Ans: (D) Schizophrenia

7. A 34-year-old housewife reports in a Government hospital in New Delhi with a four month history of feeling low, lack of interest in activities, lethargy, multiple body-aches, ideas of worthlessness, decresased appetite and disturbed sleep with early morning awakening. She is likely to benefit from:
A. Antipsychotics
B. Antidepressants
C. Anxiolytics
D. Hypno-sedatives
Ans: (B) Antidepressants

8. A 31-year-old male, with mood disorder, on 30 mg of Haloperidol and 1000 mg of lithium, is brought to the hospital emergency room in PGI Chandigarh with history of acute onset of fever, excessive sweating, confusion, rigidity of limbs and decreased communication for a day. Examination reveals tachycardia and
labile blood pressure and investigations reveal increased CPK enzyme levels and leucocytosis. He is likely to have developed:
A. Hypertensive encephalopathy
B. Lithium toxicity
C. Neurleptic malignant syndrome
D. Tardive dyskinesia
Ans: (C) Neuroleptic malignant syndrome

9. A 19-year-old bay suffering from chronic schizophrenia is put on Haloperidol by leading psychiatrist in PGI on the dose of 20 mg/day. A week after the initiation of medication, the patient shows restlessness, fidgety, irritability and cannot sit at one place. The most appropriate treatment strategy is:
A. Increase in the dose of haloperidol
B. Addition of anticholinergic drug
C. Addition of beta-blocker
D. Adding another antipsychotic drug
Ans: (C) Addition of beta-blocker

10. A 36-year-old male with a past history of a manic episode presents in a psychiatric clinic with an illness of 1-month duration characterized by depressed mood, anhedonia and profound psychomotor retardation. The most appropriate management strategy is prescribing a combination of:
A. Antipsychotics and antidepressants
B. Antidepressants and mood stabilizers
C. Antipsychotics and mood stabilizers
D. Antidepressants and benzodiazepines
Ans: (B) Antidepressants and mood stabilizers

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.