10 MCQs on Pharmacology (Part-X)

In this article, we will solve 10 MCQs on Pharmacology (Part-X). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. The drug of choice for typhoid carrier status is:
A. Ampicillin
B. Ciprofloxacin
C. Ceftriaxone
D. Dexamethasone
Ans: (A) Ampicillin

2. Drug used for hepatitis C, i.e. (anti-hepatitis C agent) is:
A. Telaprevir
B. Oseltamavir
C. Zanamavir
D. Rimantidine
Ans: (A) Telaprevir

3. A 67-year-old obese patient presented in casualty in an unconscious state. His blood sugar measured 356 mg%, urine tested positive for sugar and ketones.
The drug most useful in management is:
A. Vidaglaptin
B. Troglitazone
C. Insulin
D. Glucagon
Ans: (C) Insulin

4. After taking phenytoin, many patients present with an lesions in the form of macules, papules, vesicles, and bullae, with areas having targetoid lesion consisting of a red macule or papule with a pale vesicular or eroded center. It is an example of:
A. Fixed drug eruption
B. Urticaria
C. Allergy
D. Erythema multiforme
Ans: (D) Erythema multiforme

5. Naftifine is a drug used as:
A. Antiasthamatic
B. Antifungal
C. Antihelminthic
D. Antiprotozoal
Ans: (B) Antifungal

6. Drug induced causes of interstitial fibrosis in lungs are all except:
A. Cyclophosphamide
B. Methysergide
C. Phenytoin
D. None
Ans: (D) None

7. The new drug used in asthma as newer antibody is:
A. Tofimilast
B. Etanercept
C. Gomiliximab
D. Ketoconazole
Ans: (C) Gomiliximab

8. Drug causing Churg-Strauss syndrome is:
A. Tofimilast
B. Etanercept
C. Gomiliximab
D. Zafrilukast
Ans: (D) Zafrilukast

9. Galantamine is a drug specifically used for:
A. Refsum’s disease
B. Parkinson’s disease
C. Krabe’s disease
D. Alzheimer’s disease
Ans: (D) Alzheimer’s disease

10. A 45-year-old male is treated with retapamulin for some skin condition. It is a drug used as:
A. Antibacterial
B. Antifungal
C. Antihelminthic
D. Antiprotozoal
Ans: (A) Antibacterial

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.